Mr. Ambrotipescu

Un alt interviu din seria Meet the person behind the brand. Astazi am stat de vorba cu Paul Aioanei, de la Studio Foto Ambrotipescu .

Paul este un personaj aparte, care este pasionat de trecut, de ceea ce reprezenta arta si frumosul pe la 1850. V-am povestit in postarea din aceasta saptamana despre experienta mea la studioul lui, iar acum va invit sa cunoasteti si persoana din spatele aparatului foto.

De unde pasiunea pentru acest gen de fotografie?
Paul: Aspectul vintage original, needitat, mi se pare cel mai atractiv din punct de vedere estetic, vizual. Iar tehnic vorbind, sa creezi fotografii de la zero, folosind doar chimie si lumina, este nemaipomenit ca sentiment. Ma pasioneaza istoria fotografiei, si era oarecum natural sa si incerc ceva practic.

Te inteleg perfect! Si pe mine m-a uimit fix acelasi lucru! 🙂

De ce crezi ca ar trebui cineva sa isi faca o astfel de amintire?
Paul: In primul rand experienta la studio este unica si originala. Totul se petrece intr-un spatiu ce parca s-a pastrat neschimbat de 150 de ani. Pe urma, fotografia pe care o tii in mana si o privesti acum va ramane pe biroul stra-stra-stranepotilor candva, va zambi inapoi din alte vremuri frumoase.

Cat de greu iti gasesti materialele pentru ele?
Paul: Acum nu imi mai este dificil sa procur chimicalele necesare pentru a amesteca si prepara solutiile fotografice. Sunt chimicale inca folosite in diverse aspecte din viata de zi cu zi. Dar unele sunt foarte scumpe si periculoase, nu se gasesc usor si nu se dau oricui si oricum. Am avut chiar curiozitatea si “placerea” de a dizolva argint pur in acid azotic pentru a procura azotatul de argint atat de necesar in fotografie.

Explica-ne un pic procedeul pre si post productie.
Paul: Pregatirea pentru o sedinta foto este destul de minutioasa si indelungata. Eu ma pregatesc cu aproximativ o ora inainte sa incep efectiv sa fac prima fotografie. Solutiile se aduc la temperature camerei si se filtreaza. Placile de sticla se poliseaza pe muchii si se spala bine, apoi se usuca si se finiseaza. Intre timp luminile sunt pregatite si camera foto este asezata in pozitie. Subiectul este asezat si pregatit pentru fotografie. Se fac cateva teste de focus si lumina, iar cand subiectul si luminile sunt pregatite se trece in camera obscura la prepararea placii de sticla ori aluminiu. Dupa ce placa este pregatita si facuta fotosensibila se face expunerea in aparatul foto, care poate fi de la 3 la 15 secunde. Dupa expunere urmeaza developarea placii in camera obscura, spalarea intesiva, uscarea si lacuirea ei.

Cum ar trebui sa vina “clientii” imbracati la tine la studio?
Paul: Casual este ok, poate la o camasa ori sacou. Lumea, in general nu vine la studio imbracata in tricou sau hanorac. Planul este candva sa am o garderoba speciala pentru a fi folosita in acest scop. S-a intamplat chiar sa vina lumea cu haine de schimb, iar fotografiile rezultate au fost geniale.

Care este costul unei astfel de imagini?
Paul: In functie de dimensiuni acestea sunt intre 50 si 390 de lei fotografia, 50 lei fiind cele mai mici, de 6×9 cm, iar cele de 390 lei, au dimensiunile 30×30 cm. Pentru mai multe placi se aplica discounturi, normal.

Cine vine de obicei la tine la studio pentru o astfel de imagine?
Paul: Vin curiosi, prieteni, pasionati de fotografie sau doar nostalgici dupa acele vremuri netraite. Majoritatea nu stiu la ce sa se astepte, ori au idei diferite despre ce se va intampla, dar toti au plecat placut surprinsi de experienta si de fotografiile realizate, unii au revenit sau au recomandat prietenilor studioul meu.

Asa, ca de incheiere, am o curiozitate 🙂 De ce erau oamenii asa de seriosi in pozele de la 1850? 
Paul: Experianta la studioul fotografic era de cele mai multe ori unica. Sunt oameni care s-au fotografiat o singura data in viata. Era ceva programat cu saptamani si chiar luni inainte, pentru care lumea se pregatea, se imbraca cu cele mai bune haine si se lasa pe mana maestrului fotograf. Expunerea fiind indelungata, acestia trebuiau sa stea nemiscati uneori si 1 minut. Nu prea iti arde de zambit in astfel de situatii. Unde mai pui ca era si scumpa distractia asta. 🙂

____________________

Photo credit: Studio Foto Ambrotipescu self portrait by Paul Aioanei 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s