Ce trebuie sa faca nasii de cununie

Ce trebuie sa faca nasii de cununie, care sunt atributiile lor, ce traditii implica nasii, plus cateva sfaturi utile, toate sunt stranse in aceasta postare, pentru ca, a fi nasi pentru un viitor cuplu poate sa fie provocator.

Si pentru ca eu povestesc mereu din experienta, afla ca suntem nasi la doua cupluri minunate! Le multumim ca ne-au ales si suntem mandri ca am fost alaturi de ei! Da, a fi nasi ar trebui sa fie motiv de bucurie, nu sa o simti ca o corvoada.

420

Noi am avut noroc de fini care nu au pus prea mult accentul pe traditie, dar nu-i nimic, am facut un research complex pentru tine.  Cele mentionate mai jos, sunt lucruri ce tin de traditie. Nu este musai sa le faci pe toate, dar trebuie agreat in prealabil cu mirii ce anume isi doresc.

sdr

Faptul ca nasii sunt parintii spirituali ai tinerilor insuratei, este un aspect foarte cunoscut, de aceea alegerea lor este o etapa importanta. Daca familia din care provenim nu ne-o putem alege 🙂 nasii, da. De obicei acestia sunt fie prieteni apropiati ai cuplurilor, fie un cuplu mai in varsta, pe care acestia ii admira sau ii cunoaste. Cutuma bisericeasca (ortodoxa) cere ca acestia sa fie cununati religios, dar uneori se mai fac si exceptii, mai ales daca urmeaza sa se casatoreasca in viitorul apropiat.

458

In primul rand, a fi nas impune si niste obligatii financiare mai ridicate fata de un simplu invitat. Pe langa cadoul de nunta, care de obicei este mult mai consistent fata de al restul invitatilor, mai apar si alte cheltuieli cum ar fi:

  • Nasul are obligatia achitarii taxei pentru cununia religioasa
  • Nasa cumpara voalul miresei, precum si buchetul ei si al miresei
  • Lumanarile de cununie, sunt tot obligatia financiara a nasilor

Atunci cand un cuplu “cere” nasii, se prezinta de obicei cu cadouri la viitorii nasi. Pentru ca de obicei este un cuplu care a trecut printr-o nunta, nasii pot ajuta mirii cu pregatirile.

Pe parcursul ceremoniei religioase, nasii stau de-o parte si de alta a mirilor, nasa de partea miresei, pe partea stanga, iar nasul de partea mirelui, adica in partea dreapta.In biserica se intra nasul cu mireasa si mirele cu nasa de brat. Barbatul sta intotdeauna in stanga. Acelasi aranjament se poarta si la restaurant. Nasii sunt cei care pun inele pe degetele mirilor si cei care le iau cununiile de pe cap (coroanele). Ambii miri saruta mana nasului si a nasei. De obicei acest moment este unul foarte apreciat de nas 🙂

318

De obicei, nasul spune o rugaciune sau cateva cuvinte frumoase despre tinerii casatoriti, la petrecere, dar aceasta traditie s-a cam pierdut in timp. Cred ca multa lume are trac de vorbit in public sau nu stiu sa zica “Tatal Nostru” 🙂

Nasa este cea care in mod traditional ajuta mireasa sa isi aleaga rochia si care este prezenta la “gatitul miresei“, mai exact, are ca si sarcina, prinderea voalului (doar ea l-a cumparat, nu?).  La sfarsitul petrecerii, aceasta “dezleaga” mireasa, adica ii da jos voalul si il pune pe capul altei fete, iar pe mireasa o “leaga” cu o basma, care simbolizeaza faptul ca acum mireasa este “femeie de casa”. Se face apoi o hora, in care joaca doar femeile. Nasii taie tortul alaturi de miri.

206

In ziua nuntii, mirele impreuna cu cavalerii de onoare, merg la casa nasilor, iar de acolo, impreuna merg sa ia mireasa si apoi se duc spre biserica. Buchetul miresei este dat de catre mire. Mireasa prinde in piept prima data cocarda nasului, a nasei si apoi a mirelui. Daca se joaca hora, la sfasit, nasa rupe turta deasupra capului miresei (in alte regiuni din tara, turta se rupe inaintea horei).  Mireasa este invitata sa se aseze pe un scaun in curtea/fata casei. Nasa rupe turta deasupra capului ei in patru bucati si face semnul crucii. Bucatile se impart prima data mirilor iar apoi invitatii trebuie sa manance toti cate o bucatica din turta pentru noroc in viata dar si pentru norocul casatoriei ce va avea loc. La sate sau in unele zone, nasa arunca bucatile ce le-a rupt deasupra capului, in forma de cruce. Ruperea turtei simbolizeaza o binecuvantare data de nasa miresei si o urare pentru ca mirii sa aiba o casnicie indelungata si plina de clipe fericite.

824

In aceeași formulă în care se iese din biserica, se face si intrarea in salonul de petrecere: mirele si mireasa, nasii, socrii mari si socrii mici. Mirele si mireasa intampina apoi restul invitatilor la usa, iar domnisoarele de onoare si nasii insotesc nuntasii la locurile lor. Desigur, in zilele noastre, nasii stau alaturi de miri la intampinare, iar domnisoarele de onoare sau hostessele conduc invitatii la mese 🙂

La furtul miresei, nasul negociaza “rascumpararea” daca mireasa a fost furata pana in miezul noptii. Daca s-a furat dupa ora 00:00, atunci mirele este cel responsabil cu recuperarea. Desigur, nasul poate sa ajute, doar de asta e nas 🙂

WhatsApp Image 2018-07-25 at 11.26.27

In anumite regiuni ale tarii, nasii au si alte indeletniciri sau sunt implicati si in alte traditii.

  • De exemplu in Moldova, mirii pot alege mai multe perechi de nasi.
  • In Muntenia, mirii impodobesc un brad si pentru nasi, pe care cavalerii il aduc acasa la acestia. Tot aici se practica si dansul gainii, o traditie inca pastrata in unele sate din Muntenia. O femeie danseaza cu o gaina în fata nasului, care trebuie sa ii negocieze pretul, iar apoi soacra mica trebuie sa o gateasca. In unele zone, nasul incearca sa prinda si sa fure gaina.
  • In Oltenia, nasii de nunta sunt nasii de botez ai mirelui, aceeasi traditie se poarta si in Ardeal, dar aici mai pot fi rude ale mirelui. Tot aici, la intrarea in salonul de nunta, nasii si mirii beau sampanie si apoi sparg paharele, ca cioburile sa alunge ghinionul.
  • In Banat, dupa nunta, mirii vin la nasi cu un cadou.
  • Acest obicei se regasesti si in Dobrogea (si este din ce in ce mai des aplicat si in alte zone). Tot aici, nunta incepe cu o seara inaintea cununiei, cand are loc o mica petrecere pentru femei. Soacra mare impreuna cu alte femei merg sa ia nasa, iar apoi pornesc impreuna la mireasa pentru a face „inchinatul betelei”. Nasa pune în parul miresei o beteala si voalul, oferindu-i si un cadou, de obicei o genta cu farduri, parfum si bijuterii. În schimb, mireasa ofera si ea un cadou nasei, de regula un sapun si un prosop.

WhatsApp Image 2018-07-26 at 11.20.03

Si daca credeai ca ai “scapat”, la o saptamana dupa nunta are loc o noua slujba, de binecuvantare a noii familii, la care participa doar nasii si finii. Taxa pentru aceasta slujba este suportata tot de nasi.

Pe parcursul anilor, nasii invita finii la masa de Lasatul Secului (inaintea postului de Pasti) si de Craciun.

Like & share daca v-a placut materialul 🙂

cof

Foto: arhivele personale

Finii: Iulia & Marius – prima imagine; Laura & Bogdan – a doua imagine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s